Bouw je eigen intranet met BuddyPress

buddypress_logo

Heeft jouw organisatie nog geen intranet of maakt het nog geen gebruik van interne sociale media? Dan kun je snel én goedkoop aan de slag met oplossingen als Yammer of een gesloten groep op Facebook. Toch staan veel bedrijven vaak nog niet te springen om dit soort tools. Vertrouwelijke bedrijfsinformatie in de cloud. Dat is eng. De Data Use Policy van Facebook? Griezelig! Liever alles in eigen beheer? Bouw dan eenvoudig je eigen intranet. Met BuddyPress. We verklappen zes benodigdheden voor een mooi resultaat.

1. WordPress

Voordat je met BuddyPress aan de slag kunt gaan moet je eerst het open source CMS WordPress installeren op je hostingomgeving. De laatste versie wordt hier aangeboden. Veel hostingpartijen bieden echter de auto-installer Installatron aan, zodat je zelf nauwelijks ingewikkelde dingen hoeft te doen. Als na installatie het standaard WordPress-thema op je url zichtbaar is en je via /wp-admin in kunt loggen in de backend, is het tijd voor de volgende stap.

2. BuddyPress (plugin)

BuddyPress is de ideale tool om van een WordPress site een volwaardige community te maken. Een uitbreiding op WordPress, die gratis als plugin wordt aangeboden. Met BuddyPress kun je onder andere updates plaatsen, privéberichten versturen, vrienden toevoegen en volgen, groepen en forums creëren en eenvoudig gebruikersprofielen aanmaken en beheren. Bij de plugin, die je via Plugins > Nieuwe plugin in WordPress kunt installeren, krijg je ook het overzichtelijke en voor mobiel geschikte thema ‘bp-default’ cadeau. Daarmee kun je al uitstekend uit de voeten. Na installatie (en activatie) verschijnt BuddyPress netjes als knop in je dashboard.

BuddyPress Entopic
Het uiterlijk van ‘bp-default’

3. Private BuddyPress (plugin)

Met alleen de BuddyPress plugin is al een heleboel mogelijk. Toch zijn er nog tientallen plugins waarmee je extra functionaliteit aan je eigengebouwde intranet kunt toevoegen. Een hele belangrijke is in dit geval de Private BuddyPress plugin. Deze plugin zorgt er voor dat alleen geregistreerde gebruikers toegang hebben tot jouw omgeving. Standaard is BuddyPress namelijk vrij toegankelijk. Na installatie is inloggen vereist en staan al je berichten dus netjes achter slot en grendel.

4. BuddyPress Media (plugin)

Standaard kun je in BuddyPress alleen tekst plaatsen. Het delen van bijvoorbeeld foto’s en video is daardoor niet mogelijk. Dat zou een goed argument zijn om niet met BuddyPress aan de slag te gaan.  Gelukkig lost de BuddyPress Media plugin dit probleem op. Ook muziek en zelfs albums kunnen worden toegevoegd. De plugin converteert daarnaast automatisch je audio- en videobestanden. BuddyPress Media werkt opvallend eenvoudig en doet het ook op je mobiele telefoon.

5. BuddyPress Like (plugin)

Voeg een Facebook-achtige touch toe aan je eigen intranet met de BuddyPress Like plugin. Deze plugin tovert een like-knop onder alle gedeelde content, zodat je je eigen en andermans berichten kunt laten waarderen met een ‘thumbs up’.

Like in BuddyPress
Een statusupdate met likebutton

6. All in one Favicon (plugin)

Het standaard BuddyPress-thema ‘bp-default’ is zoals gezegd ook geschikt voor weergave op je mobiele device. Verwacht je dat veel gebruikers jouw omgeving onderweg zullen benaderen en wil je écht professioneel overkomen? Installeer dan de All in one Favicon plugin. Binnen deze plugin kun je namelijk een Apple Touch icon inladen. Zodra je de url van je eigen intranet aan het beginscherm van je iPhone of iPad toevoegt, krijgt deze een niet van een app te onderscheiden icoontje mee. Nice!

icoon
Je eigen intranet als ‘app’

Over

Steven Post Uiterweer (1985) werkt als webmarketeer bij Entopic. Hij is verantwoordelijk voor de online marketingactiviteiten van Entopic, geeft cursussen over WordPress en verzorgt de webredactie en e-mailmarketing voor een groot aantal klanten. In zijn vrije tijd blogt hij voor Bourgondisch Amsterdam.

Reageer