Documents app: dè file manager voor iPad

Documents app by Readdle

De iPad is een behoorlijk veelzijdig apparaat waar je veel zaken heel goed mee kunt uitvoeren. Maar het beheren van documenten en bestanden hoort daar helaas niet bij. Want er is geen desktop of verkenner zoals je die kent van je pc. De Documents app lost dat probleem grotendeels op.

Naast lokale bestanden – die je dus daadwerkelijk op je apparaat zelf opslaat – is het tegenwoordig zo dat we steeds meer documenten en bestanden ‘in de cloud’ hebben staan, bijvoorbeeld bij iCloud, Dropbox of Google Drive, maar er zijn nog tientallen andere diensten die een zelfde soort service bieden.

Toegang tot al je cloud services
Sommige mensen gebruiken meerdere cloud services naast elkaar. Het mooie is dat Documents (ook beschikbaar voor iPhone) je ook toegang geeft tot al die verschillende online opslaglocaties. Dat is handig want je hebt dus nog maar één app nodig om al je bestanden verspreid over die diensten te benaderen. Je hebt daarbij de mogelijkheid uit Dropbox, Google Drive, iCloud, Box, Skydrive, CloudMe, Office 365 Sharepoint en SugerSync. Je kunt zelfs verbinding maken met specifieke (S)FTP en WebDAV servers.

Documents by Readdle app

Downloaden en lokaal opstaan
Wil je een bestand uit de cloud bewerken of bekijken op je iPad dan download je het simpelweg naar een lokale ‘download’ of ‘documents’ folder binnen Documents. Je kunt er ook voor kiezen om het op te slaan in iCloud zodat je het bestand daarna op al je Apple apparaten en computers tot je beschikking hebt. Nadat je klaar bent met aanpassingen maken synchroniseer je het bestand weer met de cloud service waar het afkomstig van was en het is weer up to date.

Ook uploaden
Uiteraard kun je ook (lokale) documenten uploaden naar je cloud services. Zo kun je dus bijvoorbeeld een pdf-bestand dat je van je Dropbox naar je lokale Downloads map binnen Documents hebt binnengehaald vanuit die map uploaden naar je Google Drive. Handig. Bestanden of mappen hernoemen, verplaatsen, verwijderen, zippen of delen met anderen via email behoort ook tot de mogelijkheden. Zelfs het aanmaken van nieuwe mappen wordt ondersteund. Je zou zodoende de interface van Documents kunnen beschouwen als de desktop en file browser/manager die de iPad niet heeft.

Echte alleskunner
Met al het bovenstaande zou de Documents app al meer dan aanbevelenswaardig zijn voor iPad gebruikers. Maar Documents biedt nóg meer: je kunt er namelijk ook websites mee bekijken, PDF bestanden mee openen en e-books mee lezen. Documents kan zélfs verbinding maken met een externe harde schijf via wifi, zodat je ook bestanden daarvan kunt benaderen. En Audio en video afspelen? Ook dat kan met deze multitool. Tel daar de fraaie vormgeving, de aandacht voor details en de robuuste, stabiele werking bij op én het feit dat de app ook nog eens gratis is en er is geen geldig excuus meer om dit pareltje zélf eens te downloaden en uit te proberen.

Documents by Readdle, gratis voor iPad (en iPhone).

Over

Web- en eindredacteur bij Entopic. Geeft trainingen webredactie en schrijven voor internet. Stokpaardjes: content marketing, social media en blogging. Directeur sportif van www.italiaanseracefietsen.com, dat hij uitbouwde van persoonlijk blog tot dé go-to website voor liefhebbers.

Reageer