Vijf handige add-ons voor Google Docs

Google Docs Add ons

In maart van dit jaar introduceerde Google een uitbreiding op Google Drive. Met add-ons kun je de functionaliteit van Docs en Sheets verder uitbreiden. Ik zet vijf handige add-ons voor Docs voor je op een rijtje.

Voor we van start gaan: je vindt onderstaande en andere add-ons in Google Drive door in het menu van een Google Docs of Sheets document te kiezen voor ‘add-ons’. In het uitklapmenu staan reeds eerder geïnstalleerde add-ons en kun je nieuwe extensies downloaden.

1. Tekst markeren
Met de Texthelp Study Skills  add-on kun je tekst in Google Docs markeren. Je hebt de beschikking over vier kleuren: geel, blauw, groen en paars. Handig ten opzichte van de al ingebouwde higlight-functie in Google Docs: je kunt alle markeringen uit een document met één druk op de knop verzamelen, zodat je snel een samenvatting hebt.

2. Inhoudsopgave maken
Wil je een inhoudsopgave maken? Met de ‘Table of Contents’ add-on kan dat automatisch. De add-on indexeert en nummert alle (sub)koppen uit je Google Docs document en plaatst deze in een door jouw gekozen format. Daarna kun je snel door het document navigeren door op de items uit de inhoudsopgave te klikken.

3. Wijzigingen bijhouden
Handig voor wie samen werkt aan documenten: de ‘Track Changes’ add-on laat je wijzigingen in documenten bijhouden en bekijken. Aanpassingen krijgen een kleurtje: groen voor toevoegingen en rood met doorhaling voor verwijderingen. Je kunt wijzigingen eenvoudig accepteren of negeren. Wijzigingen bijhouden aan-, uitzetten of resetten gaat met één druk op de knop.

4. Tekst vertalen
De ‘gewone’ Google Translate functie werkt niet in Google Docs. Via de ‘Translate’ add-on kun je toch Google Docs tekst vertalen. Kwestie van tekst selecteren, de gewenste taal kiezen (Engels, Frans, Duits, Japans en Spaans) en op de translate knop drukken. De vertaling kun je met de ‘insert’ knop meteen weer terug in de tekst plakken.

5. Google maps toevoegen
Bezig met een uitnodiging? Met de ‘Maps for Docs’ add-on kun je daar makkelijk een kaartje van de locatie aan toevoegen. Selecteer het adres in de tekst en kies voor voor ‘get location’. Er opent een pop-up met het kaartje. Met de knop ‘paste to document’ voeg je deze toe aan de tekst. Tekstomloop en formaat kun je indien gewenst aanpassen.

Over

Web- en eindredacteur bij Entopic. Geeft trainingen webredactie en schrijven voor internet. Stokpaardjes: content marketing, social media en blogging. Directeur sportif van www.italiaanseracefietsen.com, dat hij uitbouwde van persoonlijk blog tot dé go-to website voor liefhebbers.

Reageer