Vijf handige Chrome-extensies voor webredacteuren

handige chrome-extensies

We werken steeds vaker in de cloud. Het Google Chrome besturingssysteem voor de Chromebook laptops van het bedrijf is daar zelfs volledig op ingericht. De Chrome webbrowser (ook voor Mac en Windows computers) kun je door middel van extensies voorzien van handige extra functies die het werken met Chrome nóg handiger maken. Ik zet vijf extensies die ik zelf veel gebruik voor je op een rijtje.

Awesome Screenshot | Hiermee maak je eenvoudig screenshots in je Google Chrome browser. Je kunt daarbij kiezen of je het zichtbare gedeelte in beeld als screenshot wil hebben, een vooraf geselecteerd gebied of de hele (web)pagina. Handig is ook de mogelijkheid om een screenshot met timer te maken. Heb je een screenshot gemaakt dan krijg je daarna de mogelijkheid om deze verder te bewerken (onder andere bijsnijden, annoteren). Daarna kun je het screenshot online (Google Drive, Diigo.com) of lokaal opslaan, naar het clipboard kopiëren of uitprinten. | Downloaden en installeren

Save to Pocket | Pocket is een service waar je tijdelijke bookmarks kunt stallen, zodat deze je ‘permanente’ bookmarks niet ‘vervuilen’. Anders gezegd: een leeslijst voor later. Als je Pocket net als ik dagelijks gebruikt, dan is deze extensie een regelrechte uitkomst. Met één druk op de knop sla je een webpagina op in je Pocket account. Je krijgt zélfs de optie om er tags aan toe te voegen, zodat je de bookmark later snel terug kunt vinden. | Downloaden en installeren

Pin It Button | Langzaam maar zeker begint er iets van de populariteit van Pinterest door te dringen in Nederland. Deze ‘plaatjesverzameldienst’ is heel handig om inspiratie op te doen, een visueel archief op te bouwen of spullen uit je (web)winkel uit te stallen. Met deze uitbreiding voor Google Chrome kun je snel een afbeelding van een webpagina toevoegen aan je Pinterest pagina. Zowel direct bij een afbeelding (waar een ‘Pin it’ knop verschijnt) als door op de ‘Pin it’ knop in de menubalk van de browser te klikken, waarna je alle ‘pinbare’ afbeeldingen op de betreffende webpagina overzichtelijk gepresenteerd krijgt en je een keuze kunt maken. | Downloaden en installeren

Image Properties Context Menu | Een hele mond vol voor een extensie die iets simpels (maar heel handig) doet. Standaard zit er namelijk (nog) geen functie in de Chrome browser waarmee je snel de eigenschappen van een webafbeelding kunt bekijken (informatie die veel webredacteuren gebruiken voor hun werk). Deze uitbreiding verandert dat. Na installatie verschijnt er bij het klikken met de rechter muisknop op een afbeelding een extra optie in het contextmenu, genaamd ‘Image properties’. Kies je die, dan krijg je van die betreffende afbeelding onder andere de volgende informatie te zien: locatie van het bestand (website), bron van het bestand (server) afmetingen (lxbxh in pixels), Alt-tekst en bestandsgrootte. | Downloaden en installeren

Keep Awake | Helaas, dit is geen extensie die je tijdens een nachtje doorhalen achter de pc wakker houdt, maar een uitbreiding die ervoor zorgt dan je Chromebook niet in standby-modus schiet. Dit gebeurt standaard namelijk na tien minuten van inactiviteit en dat is wel erg kort. Vooral omdat het ontwaken toch steeds weer eventjes duurt. Na installatie zie je in de menubalk van de Chromebrowser een icoontje van een maantje. Dit betekent dat de standaard power saving setting actief is. Klik je erop dan verschijnt er een zonnetje: je scherm blijft dan aan (maar het systeem gaat wel in stand-by modus). Klik je nog een derde keer, dan verschijnt er een zonsondergang: het gehele systeem blijft dan ‘wakker’. Nooit meer slapen dus. | Downloaden en installeren

Over

Web- en eindredacteur bij Entopic. Geeft trainingen webredactie en schrijven voor internet. Stokpaardjes: content marketing, social media en blogging. Directeur sportif van www.italiaanseracefietsen.com, dat hij uitbouwde van persoonlijk blog tot dé go-to website voor liefhebbers.

Reageer